Fotomodel

Steenlopers zijn prachtige vogels voor de beginnende vogelaar en fotograaf: met geen andere soort te verwarren en praktisch handtam. En altijd in voor een fotosessie, zelfs tijdens een hoosbui zoals vandaag in het Lauwersmeer. Dan nog paraderen ze er nog vrolijk op los over hun catwalk van grijs basalt. Of in het gras zoals hier. Wat u wilt!

Cliché

Weinig beeltenissen zó cliché als ijsvogel op tak, het zigeunerkind met traan van fotograferend Nederland. Toegegeven, het is kritiek van een zure vogelaar die ijsvogels alleen kende als blauwe strepen in sombere landschappen. Tot vandaag! Want hoewel de tak geënsceneerd is, is de ijsvogel dat allerminst. Pontificaal! Met dank aan Jan Punter en partner van wie ik een waardevol lesje in sereniteit leerde. Het is cliché maar o zo raak: geduld is een schone zaak!

Havik

Ontmoetingen met de havik zijn zeldzaam en vluchtig; een streep staalgrijs tussen het geboomte. En dat is jammer, want wie vaker en dieper in zijn koude ogen zou kunnen kijken, moet welhaast iets voelen van wat Engelmann zo mooi verwoordde: "der Habicht kent kein Erbarmen, aber wünsch oder erwartet auch keinen." Redenen genoeg voor het dier om schuw te zijn: eeuwenlang is de soort vervolgd omdat het dezelfde dieren begeert waarop de mens het alleenrecht denkt te hebben. Een misvatting, rechtgezet in de laatste regels van een oud-Duits gedichtje dat en passant de mens met zijn gebluste jachtinstinct op de hak neemt: Doch nie war zijn Geschlechte So mörderisch wie Ihr! Er jagt met gleichem Re

Slaapvlucht

Achterhuis, 's avonds half acht. Stipjes meeuwen vliegen naar hun slaapplaats. Ik denk aan "alles pais en vree hier achter 't huus" van Daniël Lohues; recht-toe-recht-aan muziek voor plattelanders zoals ik. Iets glibberiger voor de geest is poëzie die hetzelfde beeld in woorden wil vangen. Zoals in Melk Druppen van Jan Kleefstra, een compositie van verzen die, zo lezen we op de achterzijde, haar oorsprong vindt in het lege midden, in de eenvoud van de slaapvluchten van meeuwen. Precies begrijpen doe ik het niet. Of toch wel?

Recent
Archief