Eend voor fijnproevers

​​ Zien is Kennen, het vogelboekje met de knoop die vooral bij de rijpere vogelaar warme herinneringen oproept, noemt de Krakeend in 1967 nog een zeldzame broedvogel. Kennelijk heeft ook de illustrator van het werkje, Rein Stuurman, de east-ein niet vaak in zijn kijker gehad, gezien zijn nogal sleetse versie van de soort. Kan ook zijn dat hij de kinderen van school moest halen en met enkele grijze streken het wel genoeg vond voor vandaag. Prachtkleed heeft hij er nog even snel ondergezet, om te compenseren wat hij eigenlijk met zijn penseel had moeten doen. En dat is jammer, want wie de krakeend goed bekijkt, kan niet om zijn zwart-wit 'geschubde' borst heen; een prachtig pointillistisch we

Licht

Een streepje licht en de nek van de achterste tafeleend wordt als door een toverstaf verlicht. Een tip van de sluier van zijn zo prachtige vosbruine kop. Trouwens: alle (manlijke) eendenkoppen zijn nu op hun mooist!

Licht

Het is februari en, zij het koud, stralend mooi weer. Zó mooi dat de eerste turkse tortels zich wagen aan een voorzichtige baltsvlucht. Met langzaam 'roeiende' vleugels hijsen ze zich het luchtruim in, om zich vervolgens als een parachute te laten vallen, sturend en flirtend met hun bruidswitte staart.

Recent
Archief