top of page

Top 10

 1. Slechtvalk

 2. Lepelaar

 3. Blauwe kiekendief

 4. Ruigpootbuizerd

 5. Tapuit

 6. Kluut

 7. Strandleeuwerik

 8. Groenpootruiter

 9. Zwarte Ruiter

 10. Grote zilverreiger

Kansje!

 1. Ruigpootbuizerd

 2. Roodhalsgans

 3. Grauwe Franjepoot

recente waarnemingen op waarneming.nl

 Bûtendyks

Het mag voor Nederlanders lijken alsof je van de kaart 'valt', tegen het buitendijkse Friesland in het najaar moet menig exotische vogelreis het afleggen. Vooral in het najaar wanneer de kweldergebieden volstromen met soms tienduizenden vogels: o.a. groenpootruiters, zwarte ruiters, kluten, krombekstrandlopers, fraters, kneuen, goud- en zilverplevieren en strandleeuweriken. En brandganzen. Erg veel brandganzen. En met zo veel proviant is er altijd kans op een ruigpootbuizerd, blauwe, grauwe of bruine kiekendief, slechtvalk, velduil of smelleken. Struin (in het Noarderleech) naar de rand van de waddenzee en weet je omgeven door typische kwelderplanten als zilte schijnspurrie, zeealsem, lamsoor en zeeaster. En vogels natuurlijk. Massa's vogels!

butendyks (overzicht).gif
butendyks (kaart).jpg

(1) Zwarte Haan

(53.30978, 5.62567)

Prachtig uitkijkpunt over kwelder met in najaar zeer veel kluten.  In mei veel kanoet, zilverplevier, rosse grutto. Verder krombekstrandloper (juli). kleine strandloper (aug.-sept.) Zoek gedurende najaarstrek in bosjes rond Zwarte Haan naar vuurgoudhaan en bladkoning. 

 

(2) Noarderleech

(53.32408, 5.72192)

 

Wandelroute van vier kilometer door kweldergebied waar tussen 15 juli en 15 maart nog gestruind mag worden. Een mooi buitenkansje om richting zee te verdwalen tussen specifieke kwelderplanten als zeekraal, lamsoor, zeeaster en schijnspurrie. En tussen vogels natuurlijk. Met onwaarschijnlijk veel brandganzen (let ook op roodhalsgans). Maar ook slechtvalk en smelleken. In voorjaar drie inheemse kiekendieven (bruine, blauwe en grauwe). Dan ook grote aantallen rosse grutto en kluut. In april en juli veel kanoeten. In winter zilver- en goudplevier, strandleeuwerik, frater, bonte strandloper (piek in april). Altijd kansje op ruigpootbuizerd (winter) en grauwe franjepoot.(september). Ook gezien: ross' gans, dwerggans, monniksgier.

 

(3) Holwerder Westpolder

(53.38079, 5.89066)

 

Wandeltocht van vijf kilometer door kweldergebied. Met in voorjaar bruine en blauwe kiekendief, gele kwikstaart, smelleken, goudplevier, kneu. In winter o.a. brand- en rotgans, blauwe kiekendief, frater, goudplevier. Kans op ruigpootbuizerd en smelleken. Zeldzamer: zwarte rotgans en witbuikrotgans. Ook gezien: giervalk.

bottom of page