Chapeau...

​​​​Voor het tweede opeenvolgende jaar broedt bij ons een feale miggesnapper (grauwe vliegenvanger). Waar precies weet ik niet; het fanatisme waarmee ik als jongen naar nesten zocht, is verdwenen. Wel zie ik hem iedere dag, kaarsrecht en met grote ogen, op van zijn vaste posten rond ons huis. Vanaf hier loert hij op insecten, die na een korte achtervolging hoorbaar uit de lucht worden gehapt. Hij mist zelden, en dat is opmerkelijk. Zeker als je bedenkt hoe moeilijk het is voor ons, de mens, een zittende mug te raken. Zelfs met een vliegenmepper.... Een vliegenvanger doet het slechts met één vierkante centimeter bek. En in de lucht! En in het schemer. Chapeau!

Update 13 juli 2017: buurvrouw laat de gevel reinigen en zet voor die gelegenheid haar decoratieve takkenkransje tijdelijk in de hal. En met het kransje...het vliegenvangernest...en met het nest twee eitjes. De miggesnapper zal, zijn smetteloze achterwand ten spijt, niet meer terugkeren.

Archief