top of page

Vrolijke noot


Augustus is een schrale maand voor vogelzang. Vogels hebben letterlijk de leg uit en beperken zich tot geagiteerde kreetjes als mens of poes langsloopt. Maar er is een vogel die ook in de oogstmaand, zijn negen centimeter ten spijt, een geweldige keel opzet. Je zou bijna verwachten dat het beestje zit te stuiteren op de tak, zo krachtig zijn trillers. Voor wie zich wil verdiepen in vogelzang; augustus is een mooie maand om het riedeltje van de winterkoning te leren kennen. Want ieder riedeltje is van het lyts tomke. Eerlijkheid gebied te zeggen dat zijn zang niet meer zo gepolijst is als het door liefde gedragen voorjaarsvers. Her en der sluipen wat slordigheidjes in de partituren, of geeft hij er na de eerste noten al de brui aan. Maar een kniesoor die daar op let, want in een doofstomme maand is iedere noot meegenomen.