top of page

Examen


Wie een heggenmus van een huismus weet de onderscheiden, treedt toe tot het gilde der vogelaars. Wie hem herkent, is niet langer een zwalkende ziel met een veel te dikke vogelgids. Een soort examenvogel dus, die kaf van koren scheidt. Hans Dorrestijn, caberatier en vogelaar, weet nog precies wanneer hij voor die proeve van bekwaamheid slaagde. In Dorrestijns vogelgids spreekt hij van Het geluk van de heggenmus; de dag dat hij werd genezen van een Diep Ongeloof. En nadat hij de vogel met succes was gedetermineerd, volgde een rondedans.

De winter, wanneer ons eigen bestand wordt aangevuld met vogels uit het noorden, is een goede tijd om de heggenmus te leren kennen. Zeker rond voedertafels is hij dan een vertrouwde verschijning. En heb je hem eenmaal stevig op het netvlies dan is het tijd voor de volgende stap; het herkennen van zijn liedje.

Een liedje dat dat zo mooi is beschreven door de Friese natuurvorser R.J. de Stoppelaar in Een jaar natuurleven (winter): "een liedje, gemaakt van ijssplintertjes waar de zon op schijnt, liedje van blij huppelende klankjes over de eenzame, vredige wegen."

En die ijssplintertjes noemt hij niet voor niets; heggenmussen staan bekend als winterzangers. Het zou dus heel goed kunnen dat u deze week al voor een nieuw examen staat.

Archief
bottom of page