top of page

Winterkoning


Vanmorgen dit bolletje tomeloze energie over ons gazon zien 'rollen'. Die parmantigheid deed mij denken aan het volgende verhaal uit Vogels in Friesland (III): "Over de naam winterkoning is in het noorden van Friesland het volgende verhaal bekend: De dieren hebben een koning; de leeuw. Daarom wilden ook de vogels een koning hebben. Op het Noarderleech kwamen ze bij elkaar. De kauw voerde het woord: de vogel die het hoogst kan vliegen, zou koning worden. Zo gezegd , zo gedaan. Ze deden allemaal hun best, maar de ooievaar met zijn brede vleugels vloog van alle vogels het hoogste. Toen hij zó hoog vloog dat hij bijna niet meer kon, kroop tussen zijn veren een klein vogeltje omhoog…het winterkoningkje. Die kon met de ooievaar als springplank nóg hoger vliegen en werd daarom uitgeroepen tot koning van de vogels. Sommigen vogels mopperden over de oneerlijke gang van zaken, en dat is de reden waarom hij zich alleen in de winter koning mag noemen. Winterkoning dus."

Archief
bottom of page