Mantsje mosk


De grote natuurvorser Thijsse schreef het al: mussen zijn allerminst grijs. Zeker niet onder gunstig licht. Zijn advies: "plaats u zoo, dat ge u bevindt tusschen zon en den te beschouwen vogel." Ofwel, zoals een Duits versje zegt: "Wer recht in Freuden wandern wil, der geht der Sonn entgegen." Dan pas zie je ook de subtiele wenkbrauwvlekjes, zoals die van deze mussenman. Thijsse roemt de ogen van degene die ze op een een meter of tien nog onderscheiden kan, en hij voegt eraan toe dat deze het in de vogelkunde nog ver kan schoppen. Op een 'vuile stadschmusch' hoeven het niet te proberen, sombert de natuurman: "of het moest in october wezen, kort na de rui, als de mooie nieuwe veertjes nog niet door stadsroet verontreinigd zijn." In februari, als de namiddagen langer worden, komen mussen bijeen voor, zoals Thijsse noemt, de 'groote babbel-bijeenkomsten' in haag of boom. Lang zal het niet meer duren voor ze, aangejaagd door hormonen, dansend en vechtend over straat zullen rollen.

Archief