Eend voor fijnproevers


​​ Zien is Kennen, het vogelboekje met de knoop die vooral bij de rijpere vogelaar warme herinneringen oproept, noemt de Krakeend in 1967 nog een zeldzame broedvogel. Kennelijk heeft ook de illustrator van het werkje, Rein Stuurman, de east-ein niet vaak in zijn kijker gehad, gezien zijn nogal sleetse versie van de soort. Kan ook zijn dat hij de kinderen van school moest halen en met enkele grijze streken het wel genoeg vond voor vandaag. Prachtkleed heeft hij er nog even snel ondergezet, om te compenseren wat hij met zijn penseel verzuimde. En dat is jammer, want wie de krakeend goed bekijkt, kan niet om zijn zwart-wit 'geschubde' borst heen; een prachtig pointillistisch werkje voor de ornithologische fijnproever. We zullen het Stuurman niet euvel duiden. Waar hij zich moest behelpen met een oude museumbalg, kunnen wij de soort tegenwoordig zonder veel moeite in onze kijker vangen; het aantal krakeenden is, zeker in Friesland, explosief gestegen. In de wandelgangen wordt zelfs beweerd hij aan de poten zaagt van de wilde eend, als het gaat om hegemonie in de Friese wateren. We sille sjen!

Archief