top of page

Surprise!


Oktober, maand van omslag en onrust. Machtige aantallen vogels trekken zuidwaarts, gedragen door schrale noorderwinden. En met zoveel vogels in de lucht, zijn roofvogels nooit ver weg. Roofvogels zoals het smelleken (stienwikel) op deze prachtig verstilde plaat van Rein Hofman. Halverwege oktober duikt hij bij ons op, in het kielzog van zijn op de vlucht geslagen proviant. Mooi trefkansje op Europa's kleinste valk - smellekens zijn nauwelijks groter dan een lijster - bieden onze kwelders zoals het Noarderleech. Devies is wel om minitieus het land af te speuren, want deze vaak en graag op de grond rustende minivalk raakt gemakkelijk zoek in het weidse landschap. Wie geluk heeft, ziet hem jagen; een pittige 'sprint' vanaf kluit of paal, onder de radar van pieper en leeuwerik. Surprise is key, maar ook een ontmaskerde smelleken is nog geen verslagen smelleken. Zeker niet, stamina is hun tweede troef. Een slopende achtervolging op de zo wendbare bonte strandlopers behoort tot één de fascinerenste taferelen die het najaar te bieden heeft. Hogeschool luchtacrobatiek, nú te zien in een kwelder bij jou in de buurt!

Archief
bottom of page